Nederlanders vs. Belgen? Zo spreek je beiden optimaal aan!

Dat Nederlanders en Belgen van elkaar verschillen, staat als een paal boven water. Wil je beiden bereiken? Dan spreekt het voor zich dat je je strategieën voor beiden apart zal moeten aanpassen. Onze MCLS-experts geven jou alvast de nodige tips en tricks!

Klinkt interessant? Contacteer ons voor meer raad en daad!

Nederland vs. België - waar zitten onze verschillen?

We delen (deels) een taal, een landsgrens  en een grote liefde voor een snelle vette hap - maar als het om marketing gaat, verschillen Nederlanders en Belgen toch behoorlijk van elkaar. Wist je bijvoorbeeld dat méér dan 90% van de Nederlandse bedrijven die actief worden op de Belgische markt zijn strategieën kopieert en plakt?

Niet de bedoeling, zou je denken. En dat is waar! Wie een Belg wil aanspreken, verandert best het één en ander in zijn strategie, manier van aanspreken en zelfs taalgebruik. Zo verkoop je in Nederland bijvoorbeeld borrelwijnen,terwijl je in België aperitiefwijnen bestelt of maak je een reservering in de eerste terwijl je bij de andere een reservatie plaatst. 

Hoog tijd dus om te bekijken hoe we elke doelgroep aanspreken, en welke veranderingen je daarvoor al dan niet best aanbrengt in je strategieën en (bestaande) communicatie.

Kan jij wel wat hulp gebruiken? Contacteer ons voor een aanpak op jouw maat!

3 tips om Belg aan te spreken

Belgen vertonen in de essentie al ander koopgedrag dan Nederlanders. Wist je bijvoorbeeld dat een Belg tot wel 19 keer gemiddeld op een website terugkomt alvorens ze er een aankoop op doen? De volgende tips hou je dus best in het achterhoofd wanneer je een Belg aanspreekt:

 1. Zorg voor structuur en maak je flow zo duidelijk als je maar kan:
  Een Belg moet meer overtuigd worden dan een Nederlander tijdens het aankoopproces. Je zal moeten zorgen voor extra uitleg bij je service, dienst of product en je maakt je verkoopkanaal best zo gestructureerd mogelijk.
 2. Boezem je klant vertrouwen in:
  De weg naar het hart van jouw Belgische klant is gelegd met informatie, informatie en nog eens informatie. Zorg ervoor dat je klant je kan vertrouwen. Dit doe je niet op één dag - meerdere contactmomenten zijn zeker nodig. Wanneer een Belgische klant je vertrouwt, is hij één van de meest waardevolle klanten die je kan hebben!
 3. Maak er een verhaal van en geen verkoopspraatje:
  Belgische klanten houden er niet van om gepushed te worden. Een simpele verkoopsbabbel zal geen effect hebben - je zorgt beter voor heel wat storytelling. Vertel je Belgische klant daarom vooral hoe jouw product, dienst of service zijn of haar leven ten goede komt.

3 tips om een Nederlander aan te spreken

Je weet nu hoe je een Belgische klant best aanspreekt - maar wat met een Nederlandse klant?

 1. Heldere, eerlijke en directe communicatie is key:
  Je merkt het dikwijls in de normale omgang al - Nederlanders zijn doorgaans veel directer dan Belgen. Ze benoemen de dingen graag voor wat ze zijn en draaien daarbij niet te veel rond de pot. Wees dus direct en duidelijk in je taalgebruik wanneer je een Nederlander aanspreekt.
 2. Wees niet bang om iets innovatiefs en origineels te doen
  Nederlanders zijn dikwijls iets toleranter voor verandering en ‘iets nieuws’ dan Belgen. Je kan in Nederland dus meer proberen om je grenzen uit te testen en te verleggen. Een ietwat uitdagende slogan voor jouw campagne? Kan zeker werken bij een Nederlandse doelgroep!
 3. Focus op jouw voordeel versus dat van andere merken
  Waar Belgen vaak een bepaalde loyaliteit tonen naar één of enkele merken toe, gaat het voor Nederlanders vaker om ‘hoe scoor ik de beste deal?’. Daarom is het extra belangrijk dat je bij een Nederlander jouw voordeel versus dat van een ander merk in de kijker zet. Doorgaans zijn Nederlanders iets prijsgevoeliger. Hier kan je dan ook zeker op inspelen!

Zo kan MCLS jou helpen!

Bij MCLS hebben we héél wat ervaring en expertise in het bereiken, binnenhalen en behouden van zowel Nederlandse als Belgische klanten. Daarom wéten we exact hoe we beiden moeten gaan bereiken op de juiste manier. We gaan met jou dan ook graag op zoek naar oplossingen op maat!

Overtuigd van MCLS? Neem nu contact met ons op!